Logo

Recuperatie metalen

Orthopedische metalen
Edelmetalen

Na het crematieproces blijven dikwijls metaalresten over. Niet alleen edelmetalen, maar steeds vaker ook orthopedisch materiaal zoals kunstheupen. In beide gevallen gaat het om zeer hoogwaardige materialen. Die weggooien of vernietigen zou zowel voor het milieu als voor de economie een slechte zaak zijn. IGS Westlede zorgt er daarom voor dat ze hergebruikt kunnen worden.
   

Orthopedische metalen

Na een crematie blijven steeds vaker orthopedische metalen als kunstheupen over.Implantaten, zoals kunstheupen en knieën zijn niet alleen moeilijk, maar ook kostbaar om te produceren. IGS Westlede heeft voor de verzameling van dat chirurgisch staal het bedrijf OrthoMetals BV onder de arm genomen. Dat is een bemiddelingsbedrijf dat het hergebruik van metalen en kunststofafval in goede banen leidt door de ingezamelde metalen om te smelten tot een tussenproduct. Dat product verkoopt het bedrijf aan producenten in de vliegtuig- en auto-industrie. Het materiaal wordt nooit hergebruikt in de oorspronkelijke vorm.

Ruud Verberne: “De bedoeling van OrthoMetals is voornamelijk geweest om voor het goede doel te werken. Mijn partner en ik hebben naast dit bedrijf gewoon ons dagelijks werk. Ongeveer een derde van de opbrengst per kilo gaat naar de crematoria. Met het resterende deel dekken we de kosten van transport en sortering en doen we noodzakelijke investeringen in het bedrijf.”
 

De edelmetalen

Ook edelmetalen worden hergebruikt, zoals goud, zilver, platina en palladium.Jaarlijks kan door deze recyclage, per jaar, ongeveer 40.000 euro gegeven worden aan het Kinderkankerfonds.
2012 = 52.984,13 €
2013 = 69.696.31 €
2014 = 43.072.63 €
2015 = 49.133,01 €

Top